Fransk roulette regler

Vem har inte som barn suttit med ett litet roulettespel i plast med en liten grön spelplan och undrat vad alla symboler och fält står för? Nu när roulettespelen numera finns på varje välrenommerad spelsite kan det vara dags att fräscha upp kunskapen om reglerna.

Det finns några olika versioner av roulette men den version vi ska titta på här är den franska, som ursprungligen spelades på ett rött spelbord med röda och svarta nummer.

Gemensamma regler

Huvuddragen i alla roulettespel är att man lägger en insats på ett eller flera nummer mellan noll och 36. Croupiern snurrar på roulettehjulet och rullar ner en kula åt motsatt håll. När kulan till slut tappar fart och lägger sig i något av nummerfacken så vinner spelaren ett antal gånger insatsen, beroende på hur han/hon har satsat.

Man kan satsa på enskilda nummer eller grupperingar av närliggande nummer, så kallade insides- satsningar eller på de utanförliggande kolumnerna och fälten, outsides-satsningar. Ju fler nummer man täcker desto mindre blir vinsten men samtidigt ökar sannolikheten till vinst.

Insatsen läggs på numret eller på linjerna som avgränsar numren och kan därigenom täcka 1, 2, 4 eller 6 nummer. Vidare finns olika fält utanför sifferraderna som tillåter satsningar på första, andra eller tredje dussinet nummer, första, andra och tredje långraden, nummersviterna 1 till 18 och 19 till 36, udda och jämna nummer samt röda eller svarta nummer.

Franska specialare

Utmärkande för den franska rouletten är att det bara finns en nolla, till skillnad från den amerikanska som har noll och dubbelnolla. Detta innebär att oddsen för vinst blir en aning högre på franska bord. Den franska varianten, och vissa andra europeiska, har ett par särpräglade regler som kan minska förlusterna. Bland annat En Prison-regeln, som tillåter spelaren att "fängsla" insatsen vid kvitt eller dubbelt-insatser (rött/svart, udda/jämnt, första/andra talserien) om kulan landar på nollan. Spelaren kan då välja att låta insatsen stå kvar och få två omgångar till priset av en, eller ta tillbaks halva insatsen.

Den andra regeln kallas La Partage och låter spelaren få tillbaka hälften av satsningen som förlorades på kvitt eller dubbelt-satsningen om nollan kommer upp. Den liknar En Prison men med den skillnaden att man inte kan "fängsla" insatsen.

Hitta ditt bord

Sedan roulettespelet såg dagens ljus under 1600-talet blev det snabbt ett mycket populärt spel och idag kan alla som har lust att pröva lyckan på ett enkelt sätt testa spelet. De flesta spelsiter på internet har idag en eller fler varianter av roulette. Vill man känna mer äkthet har många restauranger, nattklubbar, hotell och dylika inrättningar ett eget bord som öppnas på kvällskvisten. Vi får heller inte glömma de stora färjelinjerna som ofta har ett ganska digert urval av spelmöjligheter. Smidigast är trots allt internetcasinon där du också har möjlighet att spela gratis tills du känner dig säker på reglerna.

Det finns många olika grafiska upplevelsevarianter från animerade 2D- och 3D-spel till videoinspelade sekvenser med riktiga croupierer som förstärker upplevelsen av verklighet. Om man bara vill spela på skoj för att fördriva tiden finns det också många siter som erbjuder olika små gratisspel där man ofta finner diverse rouletter.